Le Travail bénévole, nouvelle matière obligatoire au Bac hongrois

La « Christine Boutin » du gouvernement hongrois a encore frappé ! Au lieu de demander à rétablir le service militaire ou civil obligatoire après le Bac, Rózsa Hoffman, ministre démocrate – chrétienne (KDNP) déléguée à l’Enseignement, propose d’instaurer sa notion toute personnelle de « travail bénévole » comme condition préalable d’admission à l’examen du Bac.

Lors d’une conférence de presse la semaine dernière au ministère des ressources nationales, Mme Hoffman a émis la proposition d’un programme de travaux d’intérêts généraux « bénévoles » à partir de 2014 pour l’enseignement secondaire. Si Hoffman ne quitte pas le gouvernement d’ici-là, les lycéens seront pourtant bel et bien obligés d’effectuer 50 à 60 heures de travail dit « bénévole », pour pouvoir se présenter aux épreuves du Baccalauréat.

Entre le « mini – service civil » et la solidarité chrétienne de l’Ecole

« Il ne serait pas souhaitable que le contenu du travail bénévole soit réglementé dans un programme fixe, car il devrait répondre aux exigences locales et aux défis qui devront être relevés dans les alentours de l’établissement » a-t-elle affirmé.

Dans le cadre du programme dénommé « Társ » (compagnon), un appel d’offre a été également lancé pour les lycées. Officiellement, ce sont des collectivités locales, des universités et des professeurs en écoles primaires qui pourront recourir aux services des lycéens pour pouvoir réaliser leur projet, à partir d’un soutien public dont le budget total s’élèvera à 44 millions de HUF (le montant qu’un professeur peut toucher en guise de récompense pour son travail est plafonné à 200.000 HUF brut). Officieusement, on penserait plus facilement à utiliser cette main d’oeuvre dans les hôpitaux, les maisons de retraite, mais aussi pour aider et occuper les séniors à domicile. Et pendant que nous y sommes, pourquoi pas donner un coup de main à l’Eglise ?

A noter : Rozsa Hoffman se rendra demain matin, mardi 25 janvier, à Bruxelles, devant la Commission de la Culture et de l’Education du Parlement européen dans le cadre de la présentation de la présidence hongroise du Conseil.

Source et crédit photo : MTI

Articles liés :

La Hongrie voudrait concurrencer la dévotion polonaise

Education : la Fidesz snobe les profs

Education : c’est reparti comme en 40?

La laïcité remise en question dans les écoles hongroises

Hoffmann Rózsa: 2014-től lehet az érettségi feltétele az önkéntes munka

Nyomtatás

2011. január 22. 14:44

Legkorábban 2014-től lehet az érettségi vizsgára bocsátás előfeltétele az önkéntes munka – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szombaton Budapesten sajtótájékoztatón. A közösségi szolgálat, önkéntesség jelene és jövője az oktatásban című, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum által szervezett egész napos konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az államtitkár megjegyezte: a megújítandó érettségi előfeltételeként 50-60 óra kötelező közösségi munka előírását tervezik a középiskolások számára.

Kattintson a hirdetésre!

Hoffmann Rózsa hozzátette: jelenleg « talán inkább az 50 óra felé hajlunk », amit heti 2 óra rendszerességgel, egy tanév leforgása alatt lenne célszerű elvégezniük a diákoknak. Ezt a tevékenységet az elképzelések szerint dokumentálni is kell majd. A nemzetközi érettséginek is feltétele az önkéntes munka – folytatta -, az EU-ban pedig minden ötödik ember végez önkéntes munkát.

Az államtitkár hangsúlyozta: « nem volna szerencsés, ha módszertanilag lenne szabályozva » az önkéntes munka, mert minden gimnázium a saját környezetében tapasztalható kihívásokra kell, hogy reagáljon. Van, ahol időseket látogathatnak otthonaikban, felolvashatnak nekik, beszélgethetnek velük, van, ahol idősek szociális otthonaiba látogathatnak, de végezhetnek környezetvédelmi munkát is.

Mint mondta, az önkéntes munkára való felhívást tett közzé a középfokú oktatási és nevelési intézményeknek a tárca oktatási és szociális államtitkársága a Társ elnevezésű programmal, ennek részleteit tárgyalják meg a szombati konferencián. A programban a pedagógusok a diákközösségek képviseletében pályázhatnak önkéntes munka elvégzésére január 31-ig. A pályázatokat ezután három héten belül elbírálják, végül a legjobban teljesített munkákról kötetet is adnak ki, amivel mintát adnak a későbbiekre nézve – mutatott rá.

Hoffmann Rózsa közölte: a 2010-2011-es tanév második félévében a pályázattal 30 órás munkára vállalkozhatnak a fiatalok, ebből 5 órát kell szánni a felkészülésre és szintén 5-öt a munka utáni csoportos megbeszélésre. A pályázattal – amire nagy az érdeklődés – 44 millió forint áll a jelentkezők rendelkezésére, ebből a tanárok, mentorok munkáját fizetik ki. Egy tanár legfeljebb bruttó 200 ezer forintot kaphat egy projekt levezetéséért – hívta fel a figyelmet.

Kérdésre Hoffmann Rózsa elmondta: nincsenek viták a lényeges kérdésekben a Fidesz vezető oktatáspolitikusai és az oktatási államtitkárság között. A közoktatási törvény májusban parlament elé kerülhet, erre viszont azért nem vállalt kötelezettséget a kormány a tavaszi hivatalos törvényalkotási programjában, mert az európai uniós soros elnökség nagyon leterheli. Így a testület úgy döntött: tavaszi tervébe csak azokat a jogszabályokat veszi fel, amelyeket mindenképpen meg akar alkotni – magyarázta.

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár rámutatott: az önkéntességnek eddig nem volt szakmai háttere Magyarországon. Jelenleg a pályázattól függetlenül több mint 300 iskolában folynak ilyen típusú munkálatok, amelyek személyiség-, közösség-, és társadalomfejlesztő hatásúak.

A konferencián előadást tartanak egyebek mellett a közoktatásban gyakorolt önkéntesség nemzetközi tapasztalatairól, a szociális kompetencia fejlesztéséről, az önkéntesség és a fogyatékosságügy kapcsolatáról, illetve az EU-ban 2011-ben meghirdetett önkéntesség évéről.